Beszoktatási tájékoztató

Hatvani Aranyalma és Aranykapu Családi Bölcsőde

3000 Hatvan Szabadság út 52.


Családi Bölcsődénkbe történő beszoktatás

Intézményünkben biztosítjuk a szülővel történő fokozatos beszoktatást, mely megkíméli a gyermeket az anyától való elszakadás traumájától. Megkönnyíti a gyermek alkalmazkodását az új környezethez. Segíti a gyermek és a kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődést. Segíti a gyermek egyéni igényeinek megfelelő nevelési és gondozási módszerek összehangolását. Mérsékli az adaptáció során mutatkozó stressz reakciókat (pl.: étkezési alvási, nehézségek, nyugtalanság, sírás, tiltakozás a viselkedésben, az önállóság terén jelentkező esetleges változások).

Fontos, hogy a beszoktatás alatt ugyanaz a személy kísérje végig a gyereket. A szülők részéről a módszer elfogadása, és együttműködő részvétele segíti munkánkat, feltétele a sikeres beszoktatásnak. A beszoktatás 2 hétig tart.

A beszoktatást megelőzi egy ismerkedés a bölcsődével, ami az első találkozás alkalmával az intézmény megismertetését jelenti, továbbá a családlátogatás, mely során célunk hogy a kisgyermek a saját kisgyermeknevelőjével elsőként saját otthoni környezetében találkozhasson, ezzel is megkönnyítve a beszoktatás folyamatát.

A beszoktatás folyamata:
 • 1 nap: Gyermek érkezése a csoportba a szülővel, ahol a kisgyermeket saját nevelője várja és bevezeti a csoportba, a gyermeknek bemutatja. A szoba felfedezése. A gyermek 1 órát tölt családi bölcsődénkben.
 • 2 nap: A beszoktatási idő 1,5 órát vesz igénybe. A gyermek érkezése a szülővel, közös játék a szobában, a kisgyermek bevonása játéktevékenység felkínálásával, illetve a kisgyermek gondozása a felmerülő igények szerint, a szülő jelenlétében. A szülő pár percet a szobán kívül is tölt.
 • 3.-4. nap: Játékidőben 2-2,5 órát tölt a gyermek a családi bölcsődében a szülővel. A saját kisgyermeknevelő fokozatosan átveszi a szülőtől a gondozási műveleteket, a szülő jelenlétében majd ismét kis időt a szülő a szobán kívül tölt. A kisgyermeknek már megtörténik az ebéd felkínálása is.
 • 5. nap: Először reggelizik a kisgyerek a családi bölcsődében, és kb. 3-3,5 órát tölt a családi bölcsődében, a kisgyermek ismerkedik a napirenddel és a csoport szokásaival a szülő kis időt ismét a szobán kívül tölt.
 • 6. nap: ugyanaz, mint az 5. nap.
 • 7.-8. nap: Felkínáljuk az itt alvást a kisgyermeknek, mellyel bővül a beszoktatás ideje.
 • 9.-10. nap: A reggeli érkezéstől az alvás utáni ébredésig tartózkodik itt a kisgyermek, a szülőket megkérjük, hogy az ébredés időszakában a kisgyermek biztonságérzetét jelenlétükkel növeljék, amennyiben ez megoldható.

Beszoktatási folyamatunk alatt a gondozási tevékenységek fokozatos átvétele történik a szülőtől. Fokozatosan növeljük a családi bölcsődében eltöltött időtartamot a kisgyermeknél, és fokozatosan próbáljuk növelni a szülő távolmaradásának időtartamát. A beszoktatás saját nevelő segítségével történik, aki lelkileg is segíti mind a gyermeket mind pedig a szülőt az elválás folyamatában, beszélgetéssel folyamatos tájékoztatással és visszajelzések adásával.

Mire van szükség, a családi bölcsődénkbe, mit kérünk a szülőktől biztosítani?
 • Váltóruha (legalább 3-4 váltás), váltócipő, alvó állat (rongyika), ha szükséges a kisgyermeknek, törölköző, pelenka és a hozzá tartozó kellékek (kicsiknek), időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Családi füzetnek kérünk egy kis alakú füzetet a szülőktől.
 • A védőoltási kiskönyv fénymásolatát, születési anyakönyv, lakcím és TAJ kártya fénymásolatát kérjük a szülőktől, a beszoktatás megkezdése előtt.
 • A váltóruházatról, a pelenka pótlásáról a szülőket kérjük, hogy gondoskodjanak.
 • Kérjük, a szülőket, hogy a kisgyermek személyes tárgyaira írják rá a gyermek jelét vagy nevét!

Köszönettel: A Hatvani Aranyalma és Aranykapu Családi Bölcsőde Dolgozói